EEN HELE MAAND LANG STAAT FIETSEN CENTRAAL IN VORSELAAR

Burgemeester Lieven Janssens roept samen met zijn collega's september en oktober uit tot fietsmaand in zijn gemeente. Lieven Janssens: "Medio juli sprong ik op de fiets voor Kempen 2020: niet zozeer om ons snel in orde te stellen met onze bijdrage tot de burgemeesterconvenant ("de burgemeester op de fiets") maar vooral om daarmee in Vorselaar een aanzet te geven tot een andere manier van leven, werken en kijken naar mobiliteit. Dat klinkt zwaarwichtig maar we menen het wel oprecht. Ik rijd zelf al regelmatig met de fiets en toch was het confronterend om te merken voor hoeveel korte afstanden we gewoon zijn om de auto te verkiezen boven de fiets. Een week lang koos ik heel consequent voor de fiets: niet enkel in het woon-werk verkeer, maar ook voor de bezoeken, jubilea, huwelijken, afspraken ... zelfs meetings in andere gemeenten. Zo haalde ik de fiets van stal om een vergadering over windenergie bij te wonen. Ik nam ook de gelegenheid ten baat om onze elektrische fiets uit te proberen. Die fiets kregen we vorig jaar van de provincie Antwerpen omdat we de gemeente waren waar de meeste mensen zich inschreven voor de samenaankoop groene stroom.

Ik heb bewust de actie "burgemeester op de fiets" niet willen richten op de figuur van de burgemeester alleen en heb meteen de collega's/medewerkers van gemeente en OCMW mee opgeroepen om ook hun steentje bij te dragen. Het moet immers een gedragen project zijn waarbij we best zoveel mogelijk mensen betrekken. Daaruit is het idee gegroeid om nu tussen medio september en medio oktober een thema-MAAND in te richten. Tussen 15 september en 15 oktober zal zowat alles in het teken staan van de fiets:"

Zo werden alle voorzitters van de adviesraden, gemeente- en OCMW-raad opgeroepen om hun raadszitting 'per fiets' te organiseren in die periode.Ook voor de rondetafel met alle adviesraden (30/9) en bij het bezoek van de gouverneur (18/9) worden geen auto's gebruikt.Samen met Grobbendonk werd voorbije zondag een 'toeren om te loeren' georganiseerd waarbij fietsen centraal staat. Ook de 100km van Vorselaar (Fiets u Fit) en een fietszoektocht (harmonie Vorselaar) stond het voorbije weekend op het programma.Het wielercomité van Vorselaar (WCV) is uitgekozen om de komende drie jaar de organisatie op zich te nemen van de Herman Van Springels Diamond. Vorselaar zal ook de komende drie jaar als aankomstplaats fungeren.

Provinciaal kampioenschap

Op 3 oktober wordt in Vorselaar het provinciaal kampioenschap cyclocross georganiseerd. Dat gaat gepaard met een initiatie voor jongeren en nieuwe plannen om cyclocross in Vorselaar terug hoog op de agenda te zetten. Die plannen worden voorgesteld op een persconferentie op 24 september.Vorselaar is ook één van de vaste partners van fietsevenement De Schakel. Het vorige weekend kwamen niet minder dan 1.300 fietsers naar Vorselaar! Vanuit de sportdienst en dienstencentrum Sprankel! wordt ook een eerste Sporteldag (26/9) georganiseerd waarbij duurzame mobiliteit wordt gepromoot en het gebruik van elektrische fietsen wordt aangeleerd.

Fietstelweek

Tot slot doet Vorselaar ook mee met de Vlaamse fietstelweek (16-22 september) en roept het alle medewerkers en andere Vorselarenaren op om tijdens de car free day (17 september, midden de "week van de mobiliteit") een dag zonder de auto door te brengen.Volgend jaar is ook al een autoloze zondag gepland in Vorselaar. Die zal gepaard gaan met een grote opendeurdag van alle gemeentelijke diensten.De mobiliteitscommissie, milieuraad en raad voor lokale economie zetten ook zeker hun nieuwe actie "stappen en trappen" voort in samenwerking met de lokale handelaars. Dit jaar werden er niet minder dan 530 volle spaarkaarten ingestuurd!

De gemeente heeft zich twee jaar geleden geëngageerd in zowel de Burgemeesterconvenant (Kempen 2020) als de Klimaatneutrale organisatie (provincie Antwerpen). Vanzelfsprekend zijn we voor de realisatie mee afhankelijk van de medewerking van onze inwoners maar we vinden dat we daarin zelf ook het goede voorbeeld moeten proberen te geven. We hebben in dat verband heel wat investeringen in het eigen patrimonium gepland (bv. werkhal, kinderopvang, jeugdcentrum, school, gemeentehuis). We plaatsen ook zonnepanelen aan de gemeentelijke werkplaatsen en voorzien een groendak bij de nieuwbouw van de kinderopvang.

En dus ook inzake mobiliteit proberen we nu dus zeker ons steentje bij te dragen. We gaan verder bekijken hoe we meer onze dienstfietsen en elektrische fiets kunnen gebruiken. We kozen er dit jaar ook voor om geen extra voertuig voor de poetsdienst aan te kopen maar meer polyvalent en creatief met nodige verplaatsingen om te gaan. Ook de buitenschoolse kinderopvang kiest volgend jaar voor een vernieuwend project waarbij het busje wordt vervangen door een 'Stint', een elektrische fiets waarmee 10 kinderen kunnen worden vervoerd van de school naar de kinderopvang. Het STOP-principe dat in ons beleidsplan stond, zal een vaste richtlijn worden in de aanleg/heraanleg van het dorpscentrum. Misschien dat we met al die inspanningen wel kunnen meedingen naar de titel van fietsgemeente. In 2012 werden we al één van de drie laureaten in die wedstrijd.

We hebben dus een omslag gemaakt ... en willen dat beleid consequent verder zetten: niet alleen als verantwoording in het kader van de burgemeesterconvenant maar vooral als een andere manier van werken en leven."